061/ 23 26 752 milkovicz@sbb.rs

Sombor je romantičan grad, grad kulture, smešten u severozapadnom delu Bačke i graniči se sa pet opština i teritorija van Srbije. Stoga se ovde mešaju mnogi uticaji, kulturni i istorijski koji su svakako doprineli tome da grad i u pogledu arhitekture, ali i gastronomije i muzike bude istkan i prožet mnogim razlikama koje ga čine zaista jedinstvenim.

O samom nastanku grada se i dalje vode mnogobrojne polemike, a sve zbog nepotpunih i izuzetno oskudnih istorijskih izvora. Iole poverljivi izvori govore da je u XIV veku na izvesnom vlastelinskom imanju koje je bilo u posedu ugarske porodice Cobor počelo razvijanje grada čiji su temelji bili tu i pre njih. Prvi arhivski pomen njihove porodice datira iz 1364. godine. Ova srednjovekovna naseobina je kasnije ojačala, a broj domova i žitelja se uvećavao iz godine u godinu. Sombor danas broji oko 50.000 stanovnika.

Sombor je nadaleko poznat po svom zelenilu, kulturnom životu i centru koji ima primerke iz XVIII i XIX veka. Narodno pozorište, Gradski muzej Sombor, Moderna Galerija, Galerija Milan Konjović, Galerija Save Stojkova, Srpsko čitalačko društvo i mnoge druge institucije sedište su našle upravo u Somboru i zbog toga ga vredi obići.

Bogata istorija ovog grada svakako uključuje i činjenicu da se u njemu nalazi najstarija institucija za srednje obrazovanje na srpskom jeziku. Grad je takođe poznat i kao dom velikog broja manjih udruženja uključujući i hrvatsko udruženje Vladimir Nazor, Jevrejsku oblast i nekoliko manjih organizacija.

Arhitektura javnih i privatnih zgrada u mnogome zadiviljuje veliki broj turista. Ove građevine mahom su u vlasništvu bogatih ljudi, a arhitektura je uglavnom pratila trend austro-ugarskih modela i pospešuju činjenicu da je Sombor živi muzej trovekovne arhitekture koja se razvijala u centralnoj Evropi. Sva bitna zdanja arhitekture ovenčana su ulicama koje uokviruju sam centar grada. To su Venac Stepe Stepanovića, Venac Petra Bojovića, Venac Živojina Mišića i Venac Radomira Putnika. Unutar samog venca ponosno stoje dve znamenitosti — Županija i Karmelićanska crkva.

Ukoliko obilazate Zelengrad – kako neretko nazivaju Sombor nemojte propustiti brojne salaše koji su često bili glavni protagonisti narodnih i izvornih pesama. U okolini Sombora postoji čak 16 salaških naselja, a razvoj turizma u ovim salašima razvija se neverovatnom brzinom.

Zgrada Županije datira još sa kraja XIX veka i nekada je bila centar administracija Bačko-bodroške županije. Bilo kako bilo, danas se ovde održavaju sednice skupštine opštine Sombor. Ukoliko želite da posetite ovu zgradu potrebno je prethodno se najaviti turističkom centru grada. U ovoj zgradi nalazi se i najveće ulje na platnu u Srbiji, i to veličine 7×4 metara, a to je slika “Bitka kod Sente“. Na slici su prikazani vojnici pod komandom princa Eugena Savojskog, a tela nekih vojnika prikazana su u prirodnoj veličini.

Po izlasku iz Županije možete prošetati pešačkom zonom do Trga Svetog Đorđa sa čije se desne strane nalazi Srpska čitaonica osnovana sredinom XIX veka i to na inicijativu izvesnog broja učenih i uglednih Srba poput pesnika Laze Kostić, koji je i sam bio predsednik čitaonice do svoje smrti. Ispred same zgrade nalazi se i bista Laze Kostića koji sedi na klupi i čita, kao i njegova kuća.

Ukoliko vam se vožnja fijakerom učinila otrcana to svakako nećete misliti nakon što posetite Sombor. Neka od više vrsti vožnje fijakerom vratiće vas više desetina godina unazad, a vožnja će vam proći kao tren. Fijakerista vam može ispričati priču o istoriji značajnih zgrada i objekata pored kojih se prolazi.

Galerija Milan Konjović svakako je jedna od nezaobilaznih tačaka kada dolazite u Sombor. Otvorena je sredinom XX veka i to poklanjanjem 500 slika gradu Somboru, gde je ovaj znameniti slikar i rođen.